Crowdfunding

Wat is crowdfunding?

Stel: je hebt een fantastisch idee of je sportvereniging heeft een bepaalde behoefte (nieuwe verlichting, nieuwe trainingspakken voor je team, etc.). Echter, er ontbreekt geld om dit idee of deze behoefte te realiseren. Hoe kom je aan dit geld? Je kan geen sponsor vinden, er is geen investeerder bereid gevonden en de bank/gemeente wil je geen lening verschaffen. Opgeven? Nee!
De afgelopen jaren zijn er diverse manieren van financieren bij gekomen. Een daarvan is crowdfunding. Ook in Nederland krijgt dit principe meer voet aan de grond. Crowdfunding: vrij vertaald: investering door de massa. Ofwel: een groep mensen via social media vragen een project financieel te steunen. 

Hoe werkt het?

Om jouw gewenste geldbedrag bijeen te brengen, bied je je project aan op het crowdfunding-platform van Fonds voor de Sport. Dit is met enkele kliks geregeld. Je mag gratis gebruik maken van ons platform, we steunen je met advies maar over de inkomsten draag je 8% af ter dekking van de kosten. Bij het aanmaken van je project vermeld je het geldbedrag dat je nodig hebt om jouw project uit te voeren. Je geeft ook aan waarom dit project zo belangrijk is om te realiseren.  Bij voorkeur met foto’s want beelden zeggen meer dan woorden. Bovendien stel je ook de termijn vast waarbinnen je dit geldbedrag wilt realiseren. Het platform houdt keurig bij hoe ver je al bent in je doelstelling. Je kunt aandacht vragen voor het platform via offline en online communicatiekanalen zoals  de website, nieuwsbrief etc.

Kijk hier voor 10 tips rondom crowdfunding of start direct met crowdfunden.

Het voordeel voor sportverenigingen is dat er vaak al veel betrokken mensen zijn!
Perfect voor crowdfunding!

Hoe zet je een actie op?

Verdeel je vrienden, familie en bekenden in verschillende kringen. De eerste kring wordt gevormd door de mensen waarvan je zeker bent dat ze jouw project steunen. De tweede kring door de mensen waar je ook wel iets van verwacht en de derde kring ken je minder. Hiermee voorkom je dat mensen uit de derde kring als eerste op de het platform komen en zien dat er nog bijna geen geld is opgehaald.

Ook is het verstandig om aan een donatie een tegenprestatie te koppelen. Zo heb je invloed op de hoogte van het bedrag. Een voorbeeld: Voor € 10 krijg je bedankje, bij € 25 een uitnodiging en bij € 50 een naamsvermelding of iets dergelijks.

Betrokkenheid

Als mensen aan je geven bedank ze dan hartelijk, houd ze op de hoogte. Zorg ervoor dat je in de toekomst nog een keer de geefvraag kunt stellen.